Двудневна екскурзия до резервата Сребърна, Силистра и Тутракан

Вид транспорт
Автобус
Маршрут
София - Тутракан - Силистра - резерват Сребърна - София
Продължителност
2 дни / 1 нощувка
Дати на отпътуване
19.08.2023
Оферта № Е1982

от 130 лв.
Дата Цена Запитване
19.08.2023 от 130 лв. Запитване
Програма
1 ден:
Отпътуване от София, Централна ЖП гара в 7:30 ч.
В ранния следобяд пристигане в Тутракан. Разходка в крайречния Дунавски парк, където се намира Северната стена на крепост Трансмариска. Античната крепост е построена през І в. като малка войскова единица и цивилно селище, облагодетелствано от транспортните възможности на реката. Селището загива в началото на VІІ в. в резултат на варварски нашествия, а днес на негово място се простира град Тутракан.
Посещение на Музея на Дунавския риболов и лодкостроене. Етнографският музей е единствен по рода си в държавите, през които протича Дунав. Състои се от 7 зали, в които са изложени праисторически въдици от кости, различни рибарски мрежи и такъми, както и обзавеждане на типичната къща на рибаря. Място е отделено и на строенето на лодки, което се развива в този край още от римско време. В началото на ХХ век в Тутракан съществуват 10 лодкарски работилници, които изнасят своята продукция в Европа.
Отпътуване за Силистра. Посещение на крепост Меджиди табия. Турският форт „Абдул Меджиди”, се намира южно от Силистра и е най-запазеният от шестте укрепителни пункта на фортификационната турска система, изиграли важна роля в Кримската и Руско-турските войни. Построена е заради необходимостта от допълнително укрепване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. Крепостта е строена през периода 1841-1853 г. с безплатния труд на 300 принудително събрани българи. Меджиди табия е единствената напълно съхранена в интериор и екстериор крепост от османската епоха в България.
Настяняване в хотел. Нощувка.
 
2 ден:
Закуска. Разходка в Дунавската градина и посещение на останките от античната крепост Дръстър (Римско име Дуросторум). Счита се, че Дръстър е възникнал като тракийско селище, на чиято база римляните изграждат голям и добре укрепен град-крепост по река Дунав, а днес тук е Силистра.
Отпътуване за Биосферен резерват Сребърна. Биосферният резерват край с. Сребърна е разположен на 2 км южно от река Дунав и на площ от 600 ха. Обхваща езерото Сребърна и териториите край него. Славата му е свързана с факта, че се намира точно на пътя на прелетните птици от Европа към Африка – Via Pontica, и с уникалните и разнообразни видове водоплаващи птици в него. Заради редките и изчезващи видове птици през 1983 година езерото Сребърна е включено в списъка на обектите от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Целта е да се запази уникалното биологично разнообразие. Плаващите тръстикови острови са друго интересно нещо, което може да се види в езерото Сребърна. Тези островчета никога не се заливат с вода, което улеснява живота на птиците, населяващи езерото, защото те правят своите гнезда върху тези подвижни острови. Към резервата има изграден природонаучен музей и екопътека с наблюдателни площадки. Езерото Сребърна е включено в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
След обяд отпътуване за София. Пристигане на Централна ЖП гара около 21:00 ч.
1 нощувка със закуска в хотел 2* в Силистра или Тутракан
Транспорт с автобус
Водач от агенцията
Доплащане за единична стая – 20 лв.
Лични разходи
Входни такси за посещаваните обекти
Застраховка "Отмяна на пътуване"

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel