ЕКСКУРЗИЯ ДО ИСЛАНДИЯ - ЗЕМЯ ОТ ЛАВА И ЛЕД

Вид транспорт
Самолет
Маршрут
Самолетна екскурзия - 6 дни (Исландия)
Продължителност
6 дни / 4 нощувки
Дати на отпътуване
18.08.2023
Оферта № Е2737

от 3490 лв.
Дата Цена Запитване
18.08.2023 от 3590 лв. Запитване
Програма по дни
 
Ден 1
18.08.2023 Среща на летище София, Терминал 2, в 17.20 ч. В 18.45 ч. – полет София – Виена с Austrian Airlines Пристигане във Виена в 19.20 ч. В 21.50 ч. – полет Виена– Рейкявик.

Ден 2
19.08.2023 Пристигане в Рейкявик в 00.10 ч . Трансфер до хотел. Настаняване. Нощувка в хотел в централната част на града. Закуска. До обяд – туристическа обиколка на Рейкявик – най-северната столица в света. По време на обиколката ще видите пристанището, езерото Йокулсарлон в центъра на града, ресторант Перлан, построен върху водните цистерни, които захранват града с топла вода. От мястото на ресторанта ще се насладите на прекрасна гледка към Рейкявик и околностите. След това ще видите сградата Хьофди, където се е провела срещата между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1986 г. Ще видите църквата Hallgrímskirkja (лутеранската енорийска църква на Рейкявик и най-голяма църква в Исландия), университетския квартал и центъра на стария град, където се намира исландският парламент Alþingi, катедралата и кмеството. По желание и срешу допълнително заплащане, разглеждане на Националния музей, който представя пред посетителите историята на исландската нация от установяването й по тези земи до днес. След обяд– свободно време в Рейкявик или по желание екскурзия, която Ви предлага възможността да видите китове в естествената им среда. Вечерта от 20,30ч., по желание се предлага 4- часов тур, с възможност за наблюдаване на Северното сияние. Нощувка в Рейкявик.

Ден 3
20.08.2023 Закуска. От 08.00 ч. ви очаква едно невероятно изживяване – eднодневна екскурзия до полуостров Рейкянес, който предлага разнообразни пейзажи, природни феномени и места с невероятна красота и е само на кратко разстояние от Рейкявик! Първата ни спирка ще бъде на езерото Клайфарватн, което е най- голямото езеро на вулканичния полуостров Рейкянес, заобиколено от планини, които някога са се образували при изригвания под леда. Тук природата е украсена с черни базалтови плажове и невероятни скални образувания, изваяни от атмосферните влияния през вековете. Езерото е засегнато от земетресения и изместващи се плочи, които са образували подводни горещи извори с бълбукаща топла вода, което е невероятно зрелище, на което и вие ще станете свидетели. След това ще продължим към долината Гелдиндалир с обиколка до активния вулкан Geldingadalur. Ще имате възможност да направите пешеходна разходка към вулкана, която ще отнеме приблизително 1,5 часа във всяка посока. Местата около вулкана винаги се променят поради свободно течаща лава и времето за туризъм може да се промени. Очакват ви незабравими моменти, по време на които ще станете свидетели на суровата сила на лавата, изливаща се от повърхността на земята. Турът ни ще продължи към рибарското селище Гриндавик, което е едно от основните пристанища за риболов в Исландия. Населението на града, 3300 души, изкарва прехраната си с риболова или свързаната с рибата промишленост. Grindavík осигурява около половината от производството на солена риба в Исландия. Това е най- доброто място да влезете в исландската риболовна култура и да обядвате с прясна риба. След това ще продължим към Синята лагуна, която е една от най -популярните атракции на Исландия. Разположена в сърцето на вулканичен пейзаж с околните полета от черна лава и пълзящ сив мъх тя е привлекателно място за отдих и почивка. Предстои Ви едно обновяващо преживяване в геотермалните води на Синята лагуна, известни с лечебната си сила и активни съставки. По желание можете да ползвате минералните басейни на открито, сауна, парна баня и закрит басейн. Температурата на водата е 39 ° C (102 ° F) целогодишно, което я прави идеалната температура за къпане. Ще ви бъде предложена напитка, с която да усетите още повече невероятната красота на природата. Входът за Синята лагуна се плаща допълнително. Турът продължава около 10 часа. Връщане в Рейкявик. Нощувка.

Ден 4
21.08.2023 След закуска ви очаква еднодневна екскурзия до Южна Исландия, пътувайки покрай полета от лава, айсберги и езера на ледниците. Първо ще посетите водопада Seljalandfoss и при желание ще може да минете зад него, което ще бъде едно приятно изживяване за вас. За целта е желателно да си носите дъждобран. След това ще посетите и се насладите на водопада Skogafoss, известен като “Водопадът на Боговете”. Той е един от най-впечатляващите водопади в Исландия, който ви позволява достъп до страхотни гледки отдолу и отгоре. Според легендата първият викинг, заселил се тук, заровил съкровище в пещерата зад водопада. Местите хора намерили ковчежето след много години, но успели да хванат само дръжката му отстрани, а самото ковчеже изчезнало. Тази дръжка била подарена на местната църква и била поставена на вратата й. Водопадът има широчина от 25 метра и височина от 60 метра и заради многото пръски тук винаги се образува единична или двойна дъга, която може да се види при слънчево време. Водите на река Skjálfandafljót падат от височина 12 метра в диапазон от 30 метра зашеметяващ водопад. При желание ще може да се изкачите до върха на този водопад и оттам да се насладите на гледката. При ясно време се вижда и най -известния вулкан в Исландия Eyjafjallajökull, който последно изригна през 2010 г. и причини прекъсвания на полетите в Европа за седмици. Екскурзията този ден продължава с посещение на плажа Diamond beach с черен пясък. Той е един от най –известните плажове на южното крайбрежие на Исландия. Неговият красив черен пясък, мощни вълни и близките вулканични базалтови образования го правят наистина уникално място за посещение и популярно място за снимки. Следваща забележителност е могъщият ледник Ватнайокул, приблизително по средата между Рейкявик и ледниковата лагуна Йокулсарлон. Тук се открива великолепна гледка към ледниците, реките и безкрайните равнини от пясък. Националният парк на ледника Vatnajökull се простира на площ от 14 000 квадратни километра или приблизително десет пъти по- голям от Лондон. Кулминацията на този ден е ледниковата лагуна на глетчерите Jökulsárlón, която е най-голямата и най-дълбоката в Исландия. Започвайки от глетчера Breiðamerkurjökull, ледниците образуват лагуна след разтопяването на глетчера при Атлантическия океан. Така, от стопяването на глетчерите се е образувало езеро, което днес се намира на 1.5 километра от океана и покрива площ от около 18 кв. км. Пълен с айсберги в различни нюанси на бяло и синьо, необикновената природа в ледника Jökulsárlón със сигурност ще ви спре дъха. Могат да се видят множество видове птици, които се хранят в и около лагуната, а тюлените са доста често срещана гледка както в устието на лагуната, така и на морския плаж. Спирка за снимки при лагуната на глетчерите. По желание и с допълнително заплащане ви се предлага разходка с корабче в лагуната. Нощувка в Рейкявик.

Ден 5
22.08.2023 Закуска. Този незабравим ден ще започне с посещение на кратера с вулканичното кратерно езеро Kerid, разположено в района Grímsnes в южна Исландия, по Златния кръг. То е едно от кратерните езера в района. Калдерата на езерото е с дълбочина 55 м. и ширина от 170 м.Тя е на около 3 000 години и е една от трите вулканични кратера в района. Вие може да се разходите по ръба на кратера или да следвате павираната пътека надолу до дъното на кратера, за да се насладите на невероятната гледа. Нашата екскурзия продължава към водопада Гълфос / Gullfoss/ или „Златният водопад” . Той е най-популярният водопад в Исландия и един от най-емблематичните водопади в Европа. Намира се на 120 километра южно от столицата Рейкявик на глетчеровата река Хвит, известна като „ Бялата река“. Висок е около 32 метра и е на няколко нива. Каньонът, в който пропадат водите на водопада е широк около 2 и половина километра и на дълбочина достига до около 70 м. Предполага се, че се е образувал в края на последния ледников период. Водопадът предлага спиращи дъха гледки и спомени оставащи за цял живот. След това ще се отправим към известната и впечатляваща геоложка област на „Големия гейзер”, богата на топли извори и други феномени, „Златния водопад” и националния парк Thingvellir. Това е известният „Златен кръг” на Исландия. Тингветлир е долина в югозападната част на Исландия от северната страна на езерото Тингватлаватн и едноименен национален парк, който е обект от Световното наследство на ЮНЕСКО. Намирайки се само на 40 км североизточно от столицата Рейкявик, Тингветлир е място с важно историческо, културно и геоложко значение и едно от най-посещаваните туристически места в Исландия. Паркът е разположен в рифтова долина, маркираща билото на Средноатлантическия хребет и границата между Северноамериканската и Евразийската тектонски плочи. В долината Тингветлир, където в средните векове се срещали пътищата от всички части на Исландия, се събирал Алтингът (исландският парламент), започвайки от 930 г. и чак до 1798 г., когато е бил разпуснат от датчаните. Събиранията ставали всяко лято като мнозина от народните избраници оставали тук да нощуват и все още могат да се видят останки от торфените им колиби. Ще посетим и разгледаме динамичната геотермална област Гейзир, която е кръстена на оригиналния гейзер, Големият Гейзир, който вече не е активен. Районът е изпълнен с отвори за пара, бълбукащи ями и кипящи езера, с многоцветни петна, осеяни тук и там. Ще може да се насладите на активния гейзер Strokkur, който блика 20 метра във въздуха на всеки 5 до 10 минути. Впечатляващата, оживена гледка е връхната точка на геотермалното поле Geysir. Geysir е най-известният гейзер в Исландия и е оригиналният гейзер, от който произлиза думата и на който са кръстени всички гейзери по света. По-рано Големият гейзер е изхвърлял вода на 80 метра, но през 1950 г. частично е затрупан от туристи, които хвърляли камъни. Голямото земетресение през 2000 г. го затрупва допълнително. През последните години той вече не изригва. В близост до Големия гейзер се намира гейзерът Strokkur, който изригва максимум на 6 минути, на височина 15-30 метра. В 20.30 ч. трансфер от хотела до летището .

Ден 6
23.08.2023 В 01.00 ч. полет Рейкявик – Виена с Austrian Airlines. Пристигане във Виена в 07.05 ч. Полет Виена – София в 09.30 ч. Пристигане на летище София в 12.00 ч.


        
*Промоционалната цена 3 490 лв е валидна при записване и депозиране минимум 6  месеца преди датата на отпътуване.
Стандартната цена 3 590 лв е валидна при записване и депозиране в срок по малъкот 6 месеца.         
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

1. В 
ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:
 • самолетни билети  София – Виена - Рейкявик и Рейкявик – Виена-София с включени летищни такси
 • трансфери летище – хотел – летище;
 • 4 нощувки със закуски в хотел 3*  в Рейкявик;
 • туристическа обиколка на Рейкявик- (2-ри ден);
 • eднодневна екскурзия до полуостров Рейкянес, както и пешеходна разходка до активния вулкан Geldingadalur – (3-ти ден);
 • еднодневна екскурзия до Южна Исландия (4-ти ден);
 • еднодневна екскурзия с посещение на кратера с  вулканичното кратерно езеро Kerid, водопада Гълфос и посещение на известната и впечатляваща геоложка област на „Големия гейзер” -  (5-ти ден);
 • екскурзоводско обслужване- водач и местен екскурзовод (с превод на български език от водачът, който придружава групата)- при група от минимум 12 туриста. При по-малка група се пътува без водач, а екскурзиите се осъществяват на английски език.
 
2. В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:
 • допълнителни екскурзии и мероприятия, които се заявяват и заплащат предварително в офиса на туроператора:
 • 3,5-часова екскурзия, която Ви предлага при възможност да видите китове в естествената им среда- 165лв.-(2-ри ден)
 • 4- часов тур с възможност за наблюдаване на Северното сияние- 130лв.-(2-ри ден)
 • вход за Синята лагуна - 120 лв. – (3-ти ден);
 • разходка с корабче в лагуната на глетчерите-  85лв. -(4- ти ден)
 •  Застраховки с включена защита при COVID 19.
 • Allianz - Застраховка защита при пътуване „Баланс“– с покритие - до 20 000 лв.  Застрахователната премия се изчислява на база продължителност на пътуване и възраст на клиента.
 • Allianz - Застраховка защита при пътуване „Класик“ – с покритие - до 60 000 лв. Застрахователната премия се изчислява на база продължителност на пътуване и възраст на клиента.
 • Allianz - Допълнителна застраховка  Отказ от пътуване Плюс“ - с покритие - до 20 000 лв, при отмяна на пътуване или прекъсване на пътуване. Застрахователната премия се изчислява на база стойността на пътуване.
 • Застраховки без защита при COVID 19
 • Bulstrad  - Медицинска и туристическа застраховка с покритие 25 000 евро14  лв (за лицадо 70 год.), 28 лв за лица от 71 год. до 80 год.
*Общи условия и информация за застрахователни продукти да откриете на нашият сайт в Помощна информация, раздел Застраховки.


*Забележки:
1.  За полетите лимитът за багажа е 20 кг.- голям  багаж и 7 кг. -ръчен багаж.
2.  Всички екскурзии и мероприятия по желание се заявяват предварително и се плащат в офиса на ТО.
3. Цените 3 490 лв./3 590 лв. са за човек в двойна стая и за хотел 3* в Рейкявик. За единична стая се налга доплащане .
*Забележка: Цените на допълнителните екскурзии и мероприятия, както и цените за доплащане на единична стая са към дата 09.08.2022 г.  и е възможно да послежат на актуализация.
 

 
 
ПРИ  ЗАПИСВАНЕ  СЕ  ВНАСЯ  ДЕПОЗИТ
в размер на 50% от стойността на екскурзията.
КРАЕН  СРОК  ЗА  ВНАСЯНЕ  НА  ЦЯЛАТА  СУМА-
30 работни дни

 
4. Начин на плащане: 
   - в брой (в офиса на ТО)
   - по банков път
 
 
 
 
Информация за хотела (или подобен):
Arctic Comfort Hotel 3* - https://arcticcomforthotel.is/
 

ЦЕНИТЕ СА  ВАЛИДНИ ПРИ  ГРУПА ОТ МИНИМУМ 12 ЧОВЕКА.
В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ СЕ СЪБЕРЕ ГРУПА ОТ 12 ЧОВЕКА, СЕ НАЛАГА ДОПЛАЩАНЕ .
 
При недостатъчен брой желаещи, програмата може да се организира и индивидуално, с местен екскурзовод на английски ЕЗИК.
 
ЦЕНИТЕ СА  ВАЛИДНИ ПРИ  ГРУПА ОТ МИНИМУМ 12 ЧОВЕКА.
В СЛУЧАЙ ЧЕ НЕ СЕ СЪБЕРЕ ГРУПА ОТ 12 ЧОВЕКА, СЕ НАЛАГА ДОПЛАЩАНЕ .
 
При недостатъчен брой желаещи, програмата може да се организира и индивидуално, с местен екскурзовод на английски ЕЗИК.
 

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel