Изкачване на връх Мусала (2925 м.) с посещение на София и Самоков

Вид транспорт
Автобус
Маршрут
Русе – София – Боровец – вр. Мусала – Самоков – Русе
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Дати на отпътуване
Оферта № Е1426

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югозападна България и 5 броя обекта и 4 печата от Стоте национални.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за София и пристигане около 10:30 ч. на обект номер 59а (Карта на стоте национални обекта) Национален Военноисторически Музей.
 Националният военноисторически музей (НВИМ) съхранява над един милион културни ценности, свидетели на българската и европейската военна история. Той е единственият музей у нас, който представя три експозиции с около 28 хиляди експоната. Важните битки от българската история, идеите и героите на националноосвободителните борби, 130-годишната история на Българската армия с акцент върху водените от нея войни са представени в тематико-хронологичната експозиция.
Най-богатите държавни сбирки от оръжия, военни униформи и отличия привличат посетителите към колекционната експозиция. С над 270 културни ценности във външната експозиция е показано развитието на артилерийско въоръжение, бронетанкова, авиационна, военноморска, ракетна и инженерна техника на Българската армия.
За група не по-малко от 12 души и не повече от 20 души - 6 лв. на човек
Беседа (обща), на български език – 15 лв.
 Отправяме се с автобуса около 12:00 ч. и посещение на обект с номер 66а (Карта на стоте национални обекта) Национален Антропологичен Музей.  
Национален антропологичен музей е част от структурата на Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките /ИЕМПАМ-БАН/.Създаден е през месец март 2007 година и се намира в гр.София на бул. "Цариградско шосе" №73 (помещава се на 1-ви етаж в сградата на ИБИР-БАН).НАМ е уникална научна, културна и образователна институция, която прави обществено достояние натрупаните от десетилетия, известни единствено на тесен кръг специалисти, антропологични знания за населението, живяло по нашите земи. Откриването на музея е вследствие на големия интерес, предизвикан от пътуващата изложба "Човекът в миналото", която представя работата и изследванията на учените от секцията по антропология към ИЕМА-БАН. 
За група - 3 лв. на човек
Беседа на български език – 24 лв.
                 Свободно време за почивка и обяд.
Отпътуване към 15:00 ч. и пристигане в хотел 3* в Боровец. Настаняване. Свободно време за почивка и вечеря. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска. Свободно време за разходка в Боровец или по желание изкачване на връх Мусала срещу предварителна заявка и допълнително заплащане. Ранно тръгване към 07:00 ч. за лифта до обект с номер 80 (Карта на стоте национални обекта) Връх Мусала (2925 м) – Рила планина.
 
Рила е част от Рило-Родопската планинска верига и заема нейния северозападен край. Тя е най-високата планина в България и на Балканския полуостров, а в Европа е шеста. Планината се разделя на 4 ясно обособени дяла - Източна, Средна, Северозападна и Югозападна Рила. Връх Мусала е включен в националното движение „Покорител на десетте планински първенци" под №1 е и пункт от българския участък на европейския туристически маршрут „Е-8". Най-удобната изходна точка за изкачване на върха за около 3 ч. е от курорта Боровец с кабинковата въжена линия до Ястребец, край х. "Мусала" и х. "Леденото езеро".
 От Боровец се изкачваме до хижа Ястребец с лифта, който ни вози около половин час, но спестява поне 3 – 4 часа преход до хижа Мусала. От хижата започва и нашият туристически маршрут, който следва през цялото време червената маркировка, която трябва да отбележим е в доста добро състояние. Следва около 4 км почти водоравен преход по широка планинска пътека до хижа Мусала, който да ни загрее за изкачването на връх Мусала.
А то също не е толкова сложно, но пък е доста по-задъхващо. Наклонът драстично се увеличава, вървейки покрай Мусаленските езера. Пътеката се вие нагоре и постепенно набираме височина. Малко по малко пътеката става все по-камениста и все по-често вървим по каменните морени. След около час и половина след хижа Мусала достигаме до заслон Еверест или Леденото езеро, както му казват поради близостта до едноименното езеро.
 Оттук нагоре следва същинската атака на върха. Можем да я направим по два начина – лятната и зимна туристическа маркировка. Зимната е стръмна и по-опасна, но за сметка на това е обезопасена с метално въже. За предпочитане от по-неопитни и нетренирани туристи е лятната, която ще ни отведе до върха на България за около час преход. Тя е доста по-широка и безопасна, но в късна пролет и началото на лятото може да има някои все още заснежени участъци, където е добре да обиколите по зимната.
В крайна сметка достигаме до заветната точка на нашия маршрут. Там се намира Метеорологичната станция със заслона, където може да изпиете чаша чай (ако е отворен), както и Научно изследователска обсерватория. Местоположението на Рила е основен фактор за невероятната гледка, която се разкрива от Мусала, тъй като могат да се видят най-високите планини в България – Пирин на юг, Родопи на югоизток, Стара планина на север-североизток и Витоша на северозапад. Така завършваме най-комерсиалния преход в нашата страна.
 
Връщане с лифта обратно. Свободно време за почивка и вечеря.

Трети ден: Закуска. Потегляме в 10:00 ч. към обект номер 79 (Карта на стоте национални обекта) град Самоков - "Девически Манастир".  
 
Девическият манастир „Покров Богородичен", метох на Рилския манастир, бил основан от родолюбивата баба Фота - бабата на Константин Фотинов, която след като приела монашески сан в Русия, дарила имотите и къщата си на Рилската света обител.
 
Постепенно метохът се превърнал в просветно и духовно средище. В средата на 19 век в него живеели повече от 100 монахини и послушнички. През 1837-1839 година била издигната и внушителната каменна църква. Самоковски майстори изработили позлатената дърворезба на иконостаса. Иконите са дело на Димитър Зограф, но най-много привлича вниманието стенописът на Покровителката Богородица в нартекса, дело на Захари Зограф. Божията майка е изобразена с разгънат покров, който брани монаси, архиереи и първенци на града - ктитори, сред които е и авторът на стенописа Захари Зограф.
Входни такси: няма
 
Отправяме се пеша към другия обект със същия номер 79 (Карта на стоте национални обекта) град Самоков - "Исторически музей". 
 
 Историческият музей в Самоков е създаден през 1930 година като сбирка към читалище-паметник „Отец Паисий". Същинската сграда на музея е построена през 1940 година по проект на известния архитект Юрдан Юрданов. Много следи е оставило времето в Самоков от хората, които са го обитавали: изящни фрески върху камък, платно и хартия, железни късове, които ръждата десетилетия не успява да захапе. И спомени, грижливо съхранени спомени...  Музеят разполага с повече от 30 000 експоната, обособени в сбирките: етнографска - накити, керамика, дърворезба, носии и тъкани, ковано желязо, която показва бита и поминъка на старите самоковци, археологическа - най-вече тракийски и късноантични находки, художествена - икони, щампи, ръкописи, документи и картини, фотографска и документална. От тях става ясно, че зараждането на града е свързано с добива най-вече на желязо и произвежданите от него предмети. Самоковските майстори взели терк от западноевропейските рудари саксонци, наричани "саси", и по техен образец въвели пещите /видни/, ковашките^работилници /мадани/ и големите чукове, задвижвани с водна сила, наречени „самокови", от които идва и името на града. Изненадваща находка за посетителите е и колекцията от камеи.
Входни такси:
Възрастни - 1,00 лв.
Учащи и пенсионери - 0,50 лв.
Беседи - 5,00 лв.
 
Време за разходка в града и обед. Отпътуване към 14:00 в гр. Русе.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
 
Цена: 179 лв. на човек в двойна стая при  минимум 40 души; 189 лв. на човек при минимум 30 души; 219 лв. на човек при минимум 17 д.;

С ТРЪГВАНЕ ОТ БЯЛА И ПЛЕВЕН: 5 ЛВ. ОТСТЪПКА
 
Други
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ
 
 •  
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.
 
ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.
 
 •  
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.
 
 •  
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже.
 
БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
 • този маршрут няма бивакуване.
 
 •  
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай.
 
ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.
 
ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.
 
 •  
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.
 
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.
 
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен!
4. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;
 • Транспорт с автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Боровец  
 • Беседите по обектите
 • Планинска застраховка
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Планински водач   
 • Обед и вечеря
 • Входните такси в туристическите обекти;
 • Доплащане за двупосочен билет за лифт Ястребец: 20 лв.
 • Доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel