Красотата на българската природа - Китна пролет в Югозапада от София

Вид транспорт
Автобус
Продължителност
2 дни / 1 нощувка
Дати на отпътуване
Оферта № Е1264

от 0 лв.
Дата Цена Запитване

Ден 1 - Долината на река Струма

Акценти: Рилски манастир и знаменитият Рафаилов кръст | Походът на праведниците | Градът на пясъчните пирамиди | Любимото вино на Чърчил

 

Събираме се на Руски паметник и не забравяме да вземем най-важното – усмивки и добро настроение. Нашето мини приключение тепърва предстои!

 

В 08:00 потегляме към Долината на река Струма. Преди това ще направим едно отклонение до Рилски манастир – обект на ЮНЕСКО, основан в средата на 30-те години на X век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Понастоящем той е най-голямото духовно средище у нас и на Балканите.

Свободно време за разглеждане на манастира с възможност за посещение на богатия му музей. Най-интересното, което определено заслужава да се види в музея, е Рафаиловият кръст – уникално произведение на изкуството, върху което на цяло парче чемширово дърво с размери 80 x 42 см с помощта на игла и длето са изобразени 36 религиозни сцени с повече от 600 миниатюрни фигури!

Свободно време за разходки около манастира. Ще имате възможност да опитате от прочутите рилски мекици, които приготвят в района.

Продължаваме по магистралата, за да минем през Кресненското дефиле и Долината на река Струма. Навлизаме в един от най-известните райони за производство на вина от типични за България сортове грозде. Първата ни спирка е столицата на керацудата. Ще посетим комплекс от интересни глинени къщи, където любезният ни домакин ще ни разкаже историята си за това как се е родила идеята да се занимава с такъв вид строителство. И за да върви приказката, заедно ще пийнем по чаша керацуда от неговата изба.

В късния следобяд ще стигнем до Мелник – най-малкия град в България, известен с красивите пясъчни  пирамиди, които го обграждат и, разбира се, с .... червеното си вино. Малко известен факт е, че мелнишкото вино е било сред любимите на британския държавник Уинстън Чърчил, който всяка година е поръчвал по 500 л от него за избата в имението му в Марлборо.

Разходка из градчето с професионален екскурзовод и посещение на Музея на виното, където ще научим интересни факти за винопроизводството в региона и страната. Ако решите да изненадате близкте си, можете да изберете вино от определена бъчва и да затворите своя собствена бутилка, върху която да поставите восъчен печат и етикет с ваша или тяхна снимка.

 

Привечер ще пристигнем в Гоце Делчев, където ще се настаним в уютен хотел.

Ден 2 - Между Рила, Пирин и Родопите

Акценти: Лещен и Ковачевица – „Българският Холивуд” / Любовта към книгите / От кариера в София – бизнес на село/ Банско и забавните истории на баба Дешка

 

Тази сутрин, който желае, може да се отдаде на лежерна почивка или разходки сред природата наоколо.

Като опция, срещу допълнително заплащане, предлагаме екскурзия до селата Гърмен, Лещен и Ковачевица.

Ако изберете този вариант, трябва да станем рано, тъй като ще имаме важна мисия. Ще отидем на гости до близкото село Гърмен, където ще посетим местното читалище. Историята му е наистина трогателна. Въпреки недостига на средства, хората от читалището, с огромно желание и страст се борят да осигурят на жителите на селото богат културен живот – интересни книги за библиотеката, редовни сценични изяви и пр. След това ще минем през Лещен, където въпреки активното строителство в последно време, все още има места, в които можеш да се почувстваш сякаш времето е спряло в по-миналия век. След което се отправяме към Ковачевица. Това село е известно още като „Българския Холивуд” заради  историческите филми, които са снимани там. Ще разгледаме селото и ще гостуваме в къщата на едно младо семейство, което е дошло от София и е избрало именно Ковачевица за свой дом. Те са превърнали една стара къща в уютен семеен хотел, в който има дори мини-музей! От тях ще научим защо са оставили зад гърба си живота в големия град и са се посветили на развитието на устойчив бизнес на село.

След този изпълнен със запомнящи се срещи предиобед, всички заедно отпътуваме за Банско. Свободно време в градчето.

Като опция, срещу допълнително заплащане, предлагаме посещение на едно от близките автентични села -  село Добърско, където в местната църква ще видим уникалния стенопис Преображение Господне и ще разберем дали наистина Исус е на...”ракета”, каквато версия се разпостранява и днес. А за да бъде атракцията пълна, след това ще отидем на гости на баба Дешка, която ще ни почерпи с домашно приготвени вкусотии и чаша ракия, докато ни споделя от нейните тайни рецепти или ни разкава някой-друг виц.

Отпътуваме за София, но преди това ще посетим биоферма, от която всеки ще може да си купи по нещо качествено преди да се прибере у дома.

Пътуването ни завършва отново на Руски паметник. Разменяме си контактите и чакаме снимки, постове и тагове във фейсбук. Казваме си до скоро виждане на други интересни приключения!


Условия:

Минимален брой участници: 15


Условия за записване
Записване и начин на плащане: Депозит при резервация: 50 лв на човек; Доплащане до 100% до 14 дни преди отпътуване. Пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване. Настаняването в автобуса е по ред на записване. Условия за анулации: - При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 14 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 25 лв. на турист; - При отказ от пътуване от 13 календарни дни до 8 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 50% от цената на пакета; - При отказ от пътуване на туриста от 7 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата. Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.
Необходими документи:
валиден документ за самоличност
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Ориентировъчни входни такси:
Музея на Рилски манастир – 8 лв. (самият манастир е безплатен)
Музея на виното в Мелник – 5 лв.
 
  Допълнителни Турове  Минимум туристи   Цена 
Екскурзия с кауза до Лещен и Ковачевица – 18 лв. на човек 15 18.00 BGN
Екскурзия до Добърско, вход в църквата със стенописа (Исус на...”ракета”) и гостуване на баба Дешка – 36 лв. на човек 15 36.00 BGN

Дата на отпътуване от София

Цена на човек
в двойна стая:

Доплащане за самостоятелно настаняване:

16.04 - 17.04.2022

189 лв.

20 лв.

 

 

Цената включва:

 • 1 нощувка в хотел 3* в района на Гоце Делчев;
 • Закуска на блок маса в хотела;
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Обслужване с опитен професионален екскурзовод по време на цялата екскурзия;
 • Екскурзионна програма и беседи по интересни теми свързани с нея;
 • Посещение на био ферма;
 • Почерпка с керацуда.

 

 

Цената не включва:

 • Всички хранения, неупоменати в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Екскурзия с кауза до Лещен и Ковачевица – 18 лв. на човек при мин.15 записани;
 • Екскурзия до Добърско, вход в църквата със стенописа (Исус на...”ракета”) и гостуване на баба Дешка – 36 лв. на човек при мин. 15 записани;
 • Входни билети за посещенията по желание, които са:
  • Музея на Рилски манастир – 8 лв. (самият манастир е безплатен)
  • Музея на виното в Мелник – 5 лв.
  Допълнителни Турове  Минимум туристи   Цена 
Екскурзия с кауза до Лещен и Ковачевица – 18 лв. на човек 15 18.00 BGN
Екскурзия до Добърско, вход в църквата със стенописа (Исус на...”ракета”) и гостуване на баба Дешка – 36 лв. на човек 15 36.00 BGN

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel