ПОЛША - Люлката на европейската култура

Вид транспорт
Самолет
Маршрут
София - Варшава - Краков - Варшава - София
Продължителност
6 дни / 5 нощувки
Дати на отпътуване
Оферта № Е642

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
02.05.2022-пн.  1 ден   София →  Варшава → Краков
Полет LO 636 от София в 05:35 ч. Кацане във Варшава в 06:35 и излитане в 07:30 ч. Пристигане в Краков в 08:25 ч. Трансфер и настаняване в централно разположен хотел 3*.
 Краков е един от най-старите и големи градове в Полша, разположен в поречието на река Висла в подножието на хълма Вавел. Според легендата първият господар на селището Крак убива ужасяващ дракон и освобождава населението от тиранията му. Затова и символ на Краков е Вавелският дракон. Полудневен сити тур на бившата столица на Полша. Обиколката включва Главния площад на Краков (Обект на ЮНЕСКО) – Ринек Глувни, датиращ от 13 век и най-голям средновековен градски площад в Европа. Около него са разположени исторически сгради и църкви, а в средата му се издига Сукйенитсе – една от иконите града. Сградата е център на международната търговия още от 15 век, когато тук е имало екзотични продукти от изтока – подправки, коприна, кожа, восък. На горния етаж е разположен Националния музей на Краков с най-голямата постоянна експозиция от картини и скулптури на полски майстори. В съседство е базиликата „Света Мария“ - тухлена готическа църква, построена през 14 век и един от най-добрите образци на полската готическа архитектура. Градската обиколка ще продължи към Университета, който е датиран от 1364 година и е прекрасен пример за готическата архитектура. По-нататък ще минем по Кралския път към бившата резиденция на полските президенти и еврейския квартал – Казмиерц. Нощувка.

03.05.2022-вт.   2 ден.   Краков                                                                                                                        (закуска)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до концентрационния лагер Аушвиц (Обект на ЮНЕСКО от 1979 година). Аушвиц или Освиенцим е комплекс от нацистки концентрационни лагери, построени в окупирана Полша по време на Втората световна война.
По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Солните мини Величка на 17 км от Краков (Обект на ЮНЕСКО). След изчерпването на солните източници на повърхността, през средата на 13 век започва търсенето на подземни залежи. Първият тунел на мината е построен през 1280 година, а оттогава насам шахтите с природните образувания са разширени до обща дължина 300 км и са на 9 етажа, достигащи до 327 метра под земята. Достъпът на туристи е до 130 метра под земята. Характерно за Величка са галериите със скулптури от солни кристали, изработени със завидно майсторство, а в подземните зали се намират катедрали, параклиси, езера, изложби. Солните мини Величка са едни от най-старите на планетата, а поради наситения със солни изпарения въздух, на дълбочина 135 м работи санаториум за дихателни заболявания.

04.05.2022-ср.   3 ден.   Краков – Варшава                                                                                              (закуска)
Закуска. Трансфер до ЖП гарата за едно приятно пътуване с влак (купе, 2 класа) от Краков до Варшава. Настаняване в хотел 3* с централно разположение във Варшава.
Градът е столица на Полша, най-голям в страната и осми по големина в Европейския съюз. Център е на редица индустрии – електротехническа, автомобилна, черна металургия. Историческите данни съобщават, че първите поселения са били на територията на Бродно и Уяздовския замък, а днешния град е основан като рибарско селище с име Варшова от принца на Плоцк, около 1300 година. Полудневна обиколка на Варшава, която ще ни разкрие великолепието на полската столица: Стария град, напълно възстановен след Втората световна война, обект на ЮНЕСКО и най-любима атракция на гостите. Разположен е по крайбрежието на река Висла, а неговото сърце е Градския площад или „Пазар на Стария град“, изпъстрен с прекрасни ресторантчета, кафенета и магазини, а по околните улици може да се видят множество средновековни постройки. Улица Нови свят – главната представителна улица на града, достигаща до площада Трите кръста. Ще обърнем внимание и на социалистическото наследство на Варшава с Двореца на културата на  Йосиф Сталин и бившето гето. Нощувка.     
                                   
05.05.2022-чт.   4 ден   Варшава                                                                                                                   (закуска)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Кралския замък – красив и впечатляващ дворцов музеен комплекс, построен от полския крал и велик литовски княз Сигизмунд III Ваза на мястото на средновековния замък на мазовските князе. Дворецът е построен на изкуствен хълм с правоъгълна форма. По инициатива на последния крал Станислав Август Понятовски е построено ново крило със съвременен интериор в класически стил, а старият замък е построен наново, включен е удължен корпус на кралската библиотека, съединяваща замъка с бароковия дворец. Замъкът е бил подложен на грабежи по време шведското нашествие през 17 век и Великата северна война. Реновиран е през 1988 г., а в дворцовия музей могат да се видят картини на Рембранд и Матейко. Екскурзията ни продължава в Стария град с останките от средновековни крепостни стени, Барбакана, катедралата „Св. Йоан Кръстител“ и пазара. Изключително красиво и уютно място, където може да се наблюдава историята на града. Изграден е през 13 век с укрепени тухлени градски стени, а главният път минава през градския площад, за да свърже двореца и Новия град, издигнат на север. Нощувка.

06.05.2022-пт.   5 ден   Варшава                                                                                                                   (закуска)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане посещение на Музея на полските евреи „Полин“ във Варшава. Намира се в централната част на столица на Полша, а сградата, в която се помещава е построена в периода 2009 – 2013 по идея на финладски архитекти. Интересното е, че този музей не се съсредоточава върху трагичната истроия на евреите през Втората световна война, а върху приноса им за развитието на полската култура, наука и икономика. В музея има прекрасен и уютен ресторант, в който можем да опитаме традиционна еврейска кухня.
Нощувка.

07.05.2021-сб.   6 ден   Варшава  → София                                                                                              (закуска)                                                                              
Закуска. Свободно време и трансфер до летището. Полет LO 633 от Варшава в 14:20 ч. Кацане в София в 17:15 ч.   
Хотели

02 – 04.05.2022

 
2 н. Краков Maximum Hotel 3* или подобен
04 –  07.05.2022 3 н. Варшава Metropol Hotel 3* или подобен
Допълнителни екскурзии
Допълнително се заплащат:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 60 лв.

 
 • Самолетни билети София – Варшава – Краков / Варшава - София с редовен полет на Полски авиолинии LOT, включени летищни такси, багаж 23 кг и ръчен 8 кг;
 • Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;
 • 5 нощувки: 2 в Краков и 3 във Варшава;
 • 5 закуски
 • Екскурзии по програмата;
 • Обзорна обиколка на Краков (не са включени билети за градския транспорт);
 • Обзорна обиколка на Варшава (не са включени билети за градския транспорт);;
 • Водач-преводач от агенцията
Условия за записване и плащане:
 • Депозит при записване в размер на 300 лв.
 • Доплащане до 65 дни преди заминаване

Анулации и неустойки:   
 • До 96 дни преди заминаване – без неустойка
 • От 95 до 65 дни преди заминаване – 300 лв. неустойка
 • От 64 ден до 45 ден преди заминаване в размер на  800 лв.
 • От 45 дни до датата на заминаване – пълния размер на пътуването.
 • Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.
Цената не включва:
 • Медицинска застраховка с Асистанс и покритие 100,000 щ.д. и COVID-19 покритие на ЗАД „МОНДИАЛ“ - 22.20 лв. Лица над 65 години запалащат 56.40 лв.
 • Екскурзии по желание (при минимум 6 човека, заявяват се и се заплащат в България):
 - екскурзия до Аушвиц (от Краков):72 евро/ 141 лв.
 - екскурзия до солните мини „Величка“ (от Краков): 71 евро/ 140 лв.
 - посещение на Музея на полските евреи Полин (от Варшава): 12 евро/ 24 лв.
 - екскурзия до Кралския дворец и Стария град (от Варшава): 39 евро/ 76 лв.
 • Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради Covid-19
 • Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel