По ждрелото на река Ерма, София и с. Алдомировци (Екопътека „Войнишка памет“)

Вид транспорт
Автобус
Маршрут
Русе – София – с. Алдомировци – Ждрелото на р. Ерма - Русе
Продължителност
2 дни / 1 нощувка
Дати на отпътуване
Оферта № Е2027

от 0 лв.
Дата Цена Запитване
Програма
Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югозападна България и 5 броя обекта и 4 печата от Стоте национални.

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от Дома на културата Русе за София и пристигане около 10:30 ч. на обект номер 68 (Карта на стоте национални обекта) Археологически Институт с Музей при БАН.
 Археологическият институт с музей при БАН има дълга история. В настоящия си вид функционира от 1949 година и е продължител и правоприемник на Отдела за ценности към създадената през 1878-1879 година библиотека в София. Преобразуван е през 1892 година в Народен музей и на Българския археологически институт, образуван през 1921 година като първи научен институт у нас. Невъзможно е в няколко реда да бъде представено най-важното от забележителната дейност на АИМ - БАН. Даже само изброяването на основните му секции подсказва изключително широкия спектър на научните търсения и интереси: „Праистория", „Тракийска археология", „Антична археология", „Средновековна археология", „Нумизматика и епиграфика" и не на последно място „Проблемна група за интердисциплинарни изследвания".
Днес Археологическият институт с музей е истинска съкровищница с над 450 000 експоната, съхранявани в неговите фондове, с 6 500 антични и около 200 средновековни каменни паметника и нумизматична сбирка, която би направила чест и на най-големите музеи в света.
Непременно трябва да се спомене зала „Трезор", където акцентът пада върху три световноизвестни съкровища: Вълчитрънското, Луковитското и онова от Николаево /Плевенско/. Тази зала е предназначена за експонирането освен на съкровищата, така и за находки от гробове и единични предмети с особено голямо художествено и историческо значение.
Вход – 10 лв.
Ученици и студенти – 2 лв.
Групи ученици, студенти, деца – над 10 души – 1 лв.
Родител/родители с деца до 16 г. – групов билет – 10 лв.
Хора с физически увреждания и войници – безплатно
Екскурзоводска беседа: Български език – 10 лв.
 
Отправяме се с автобуса около 11:30 ч. и посещение на обект с номер 68а (Карта на стоте национални обекта) Национален Политехнически Музей.  
 Дом на над 22 000 експонати, разпределени по колекции: времеизмерване, транспорт, фото и кинотехника, оптика, звукозапис и звуковъзпроизвеждане, радио и телевизия, изчислителна техника, музикални механизми, геодезически уреди, измервателна техника, битова техника, шевни машини, пишещи машини, физични уреди, съобщителна техника.
Музеят е организатор на десетки конференции и симпозиуми, посветени на историята на различни отрасли на науката и техниката. Освен това, една от основните дейности на Националния политехнически музей са образователните програми в областите физика, химия, вода и техника, текстилно печатане, какво знаем за сетивата, музика и техника, и др.
 
1. Индивидуални и групови посещения:
• възрастни – 5 лв.
• ученици, студенти, пенсионери – 2 лв.
• ученически групи (над 10 души) – 1 лв.
2. Посетители с деца:
• възрастни – 2 лв.
• деца над 7 години – 1 лв.
Забележка: За деца в предучилищна възраст и хора с увреждания - входът е безплатен.
3. Екскурзоводна беседа – 10 лв.
 
                 Свободно време за почивка и обяд.
 
Отпътуване в 14:00 ч. и на обект номер 62а (Карта на стоте национални обекта) с. Алдомировци - Първи Войнишки Паметник.
 
 Село Алдомировци се намира в полупланински район, на 4 km от град Сливница и на 28 km от София. Тук се извисява и Първият войнишки паметник дело на инж.Велчев, а изработката и строежа на Григор Найденов. Първият войнишки паметник в България, извисен от гранит над братската могила на загиналите бойци и командири от 7-ми пехотен Преславски полк в Сръбско – българската война 1885г. се намира в Алдомировци, местността „Мрамор“, между „Преславски“ и „Разградски“ редут. Инициативата и строителството му са ярко патриотично дело на шуменските офицери от 7-ми пехотен Преславски полк, които чрез лични дарения осигуряват парични средства за неговото изграждане. Седми пехотен преславски полк е формиран под името Седми пеши преславски полк с указ № 41 от 12 октомври 1884 година. Към 1 октомври 1885 г. полкът е съставен от 3826 войници и офицери. През Сръбско-българската война (1885) полкът се командва от капитан Вичо Диков и взема участие при боевете при Алдомировци, Сливница и Пирот.
 
Височината на паметника е 5,9м., основата на пирамидата е 1,1м., а страната на пиедестала е 4,7м.Изграден е от гранит.
 
До паметникът се стига по Екопътека „Войнишка памет“ – дължината и е 1196м. Живописната пътека се движи покрай борова гора, по протежението и са изградени екологични места за почивка – дървени пейки, маси, беседка, мостче, както и информационни табели за трасето и природните дадености на местността. Пътеката заобикаля красива борова гора и за около 45 минути се достига до крайната точка – местността “Центъра”.
 
Отпътуване и пристигане в град Трън след около час път. Настаняване. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.
 
Втори ден: Закуска и ранно тръгване към 09:00 ч. до обект с номер 39 (Карта на стоте национални обекта) Ждрелото на река Ерма.
 
Екопътека “Ждрелото на река Ерма” е един от най-приятните и леки маршрути в Трънско. Подходяща е за всякакъв тип хора и чудесна за семейни разходки сред природата, дори с малки деца. Събрала е цялата красота на местността само в няколко километра и притежава очарователно разнообразие. Минава по мостчета над реката, през скални тунели, закътано селце и обзорна горска пътека. А накрая завършва на високата скала Църквището, от която се открива една от най-красивите гледки в региона – панорама над долината на Ерма и околните планини. А когато го съчетаете с вкусна прясна пъстърва от рибарника в село Богойна или пикник край реката при отправната точка, удоволствието става пълно. Важно е да се отбележи, че мостът край рибарника в село Богойна е частен и ако заведението не работи, може да е заключен. Но почти винаги през хубавите уикенди на пролетта и лятото е отворено.
 
Ждрелото на река Ерма се намира само на 3 км северно от град Трън, в посока село Ломница. Леснодостъпно е с автомобил и край него е обособен голям паркинг. Маршрутът е лек и приятен. Върви почти изцяло през гора и е подходящ дори за жежките летни месеци. Туристическата маркировка е отлична.
 
До село Богойна по Ждрелото на река Ерма
Тръгваме по екопътека “Ждрелото на река Ерма” край туристическия информационен център и вървим 2-3 минутки по права пътека. След това слизаме по тясна пътечка и дървени сковани стълбици към моста над реката. Тук ще направя първата вметка, че по моста е добре да се преминава с повишено внимание. Не е счупен, но е килнат леко настрани, което за някои може да е притеснително. Но според мен не е опасно, щом се държите здраво. Това е едно от най-завладяващите места, тъй като виждате отблизо най-тясната част на Ждрелото на река Ерма, а нагоре шеметно се извисяват зъберите на двете отвесни скали.
 
След моста има кратко изкачване, за да излезем на тунела под скалата Жилав камък, където има и беседка. Минаваме през тунела и за дълго следваме черния път, който стига до село Богойна. След първия голям завой след тунела се открива чудесна панорама обратно към скалите на ждрелото. Пътят върви успоредно на река Ерма, която ни се пада от лявата страна. Някъде по средата на маршрута преминаваме през втори тунел, този път по-малък.
 
До село Богойна достигаме след по-малко от час. Черният път завива наляво край един трафопост, докато пътеката направо продължава по червената маркировка към село Банкя и после до село Врабча. Тук цари такова спокойствие, което рядко може да изпита човек. И как няма – селцето се състои от десетина-двайсет къщи. Това е така, защото е било махала на село Петачинци, която след подписването на Ньойския договор, остава единствена в пределите на България. Като слезем в селото, хващаме пътя наляво, който отвежда до реката. От другата страна на металния мост се намира рибарникът, където може да седнете да хапнете, а децата да се повеселят по катерушките на широката поляна.
 
От село Богойна до Църквището и надолу
Пътеката навлиза в гората край рибарника и започва наклонът се увеличава. Това е единственото по-дълго изкачване, но спокойно, трае не повече от 10 минути. А гледката след това е зашеметяваща. Веднага щом излезете от гората, направете няколко крачки вляво от пътеката и ще ви се открие гледка на сгушеното сред планини село Богойна. От другата страна в далечината са зъберите на Ждрелото на река Ерма. Пътеката се вие много закратко извън гората, за да се шмугне пак на сянка. Тук вървим по приятна горска пътека с почти незабележим наклон. След половин час по нея излизаме на черния път, където се оглеждаме за пътеката към Църквището.
 
Това е второто място, на което ще наблегна. Тук не трябва да се тръгва по широкия черен път. Вляво има една широка поляна с беседка. Наляво през гората тръгва пътеката за панорамната площадка, а направо (пак през гората, успоредно на пътя) е пътеката за паркинга при туристическия информационен център.
 
Няма как да не отидете на скалата Църквището, който е кулминацията на екопътека „Ждрелото на река Ерма“. Както казах, вляво през гората тръгва пътека и след 5-10 минути вече се покатерваме по последните скални стълбици, преди нея. Не са опасни, просто внимавайте да не се нараните. Гледката от тук е 360-градусова и зашеметяваща. Едно от най-красивите места в по Трънско.
 
След това слизаме отново до поляната с беседката и вече вляво през гората ни се пада пътеката за надолу. Има табели и жълта маркировка, така че не би трябвало да я изпуснете. Стръмна е, но напълно безопасна козя пътека. В дъждовни периоди сигурно е хлъзгава и тогава може да обиколите по черния път. И по двата пътя сте долу за 10-15 минути. Там може да ознаменувате хубавата разходка с един пикник край реката.
 
Отпътуване към 14:00 ч. (преход 398 км.) около 19:30 ч. пристигане в гр. Русе.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.
 
 Цена: 134 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души; 149 лв. при  минимум 30 души; 169 лв. на човек при минимум 17 души;

С тръгване от БЯЛА и ПЛЕВЕН: Отстъпка от 5 лв.
Други
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ
 
ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.
 
ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.
 
ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.
 
РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже. 
 
БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА 
Този маршрут няма бивакуване.
 
ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай. 
 
ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.
 
ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.
 
ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.
 
Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса. 
 
1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен! 
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5. Туроператорът е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" № 00088141/13062110000666/25.05.2021 г. За период 01.06.2021 г - 31.05.2022 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333;
 • Транспорт с автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Трън   
 • Беседите по обектите
 • Планинска застраховка
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването    
 • Обед и вечеря
 • входните такси и беседите в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

Партньори

 • Бохемия
 • Emerald Travel
 • ABAX.BG
 • TEZ Tour
 • Руал Травел
 • Odans Travel
 • Premio Travel
 • Welcome Travel
 • Onex Tour
 • Карта Холидей
 • Globe Travel
 • Exotic Holiday
 • Solvex
 • Mondel Travel